Kenapa Susu Ibu Penting

You are currently viewing Kenapa Susu Ibu Penting

Dalam surah al-baqarah ayat 223:

Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuj; iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajipan ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu denga cara yang makruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang itu menderita kesengsaraan kerana anaknya dan seorang ayah kerana anaknyam dan waris pun berkewajipan demikian. Apabila keduanya ingi menyapih( sebelum 2 thn) dengan kerelaan keduanya dan permesyuratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu inigi anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu dan bila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahawa Allah Maha Melihat apa yg kamu kerjakan

Antara benefits susu ibu:

  • Aktual. Kandungan susu ibu selalu berkembang dari hari ke hari sesuai dengan keperluan nutrien anay yang disusui.
  • Senang nak cerna.
  • Bersih. Ia sangatlah steril
  • Suhu sedang.
  • Daya Tahan.

Dengan menyusu, ibu2 boleh kurangkan risiko terkena serangan kanser payudara, method yang paling berkesan untuk menrancang kelahiran, and of course, menguatkan ikatan emosional antara ibu dan anak.

Kajian yang dilakukan prove that susu ibu yang pertama diterima oleh anak dari puting ibunya pada 2 hari pertama kelahiran mengandungi concentration protein yang khusus dan berguna untuk melawan perkembangan mikrob yang menyebabkan pelbagai jenis penyakit. Protein ni nama dia zan antibodi.

Susu ibu boleh tambah kecerdasan anak2. Boleh jugak kecutkan rahim ibu.

my next mission: try to fully breastfeed my future child, xnk campo2 :p

Leave a Reply