tips Archive

Tips for fresh graduates

Sementara nak tunggu nasi masak, aku nak share some tips dari orang tua yang nak kata lama tak lamalah kerja, baru nak dekat 11 tahun. Besar gaps antara zaman aku start kerja dengan zaman generasi Y (Y lah sangat) . Antara perbezaan ketara: 1. Cara apply kerja Zaman aku, format resume yang nak dihantar very

My way of doing Literature Review

Just nak kongsi cara saya buat literature review. Kebanyakkan cara atau kaedah banyak yang saya dapat masa hadiri workshop literature review yang dibuat oleh Assoc Prof Dr. Mohd Syazwan bin Abdullah dan jugak dari Dr Othman Talib (drotspss.blogspot.com) memang sangat-sangatlah berbaloi untuk saya yang blur langsung pasal nak buat literature review. All this while, saya

Tips untuk wanita yang ingin berniaga

Semua orang sebenarnya boleh berniaga. Tidak sepatutnya wujud sebarang alasan untuk tidak menceburkan diri dalam bidang bisnes ~ Ann Wan Seng (Penulis Buku Rahsia Bisnes Orang Cina) Disebabkan quote yang kat ataslah aku terus je beli Majalah Anis. So, kat bawah ni adalah key point yang aku ambil dan rasa perlu dalam bisnes, yang ulasan

Self Check tahap financial anda

This is not from me tapi dari pakar internet & milionaires Irfan Khairi. Mari kita check! 1. Kalau korang takder simpanan langsung, or gaji korang hanya cukup untuk sara diri sendiri dan keluarga maknanya financial korang TAK SELAMAT langsung!, bolehlah nak kata kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, banyak orang dalam checklist ni,

Kita dapat apa yang kita niatkan

 Bahawasanya amalan-amalan itu dengan niat. Dan bagi setiap seseorang itu apa yang diniatkan. Maka barangsiapa hijrahnya itu kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya untuk dunia yang hendak diperolehinya ataupun untuk mengahwini seseorang perempuan maka hijrahnya itu kepada apa yang diniatkan Hadis daripada Amirul Mukminin Abu

Penat…

 Kalau pagi- pagi uols rasa macam ni Atau yang ni Lebih teruk macam nih   Tapi jangan sampai anak uols macam nih    Kalau uols ada sipih-sipih macam diatas setiap hari isnin waktu nak pi kerja, haa, petanda tu. Nak tak rasa macam nih Atau macam nih Kalau rasa macam nih Yang ni? Nak tak

Kekuatan bisnes terletak dalam kumpulan yang betul

   Yaps! Jatuh bangun bisnes terletak dalam KEKUATAN kumpulan. Bila kita bekerja didalam kumpulan, backup sentiasa ada, pemimpin sentiasa ada untuk bantu, tidak lepas tangan begitu je, dan sebenarnya kumpulan yang berjaya inilah yang patut kita dampingi dan belajar macam mana untuk lebih maju bergerak ke hadapan. Dan aku percaya, kita sendiri pun boleh bezakan