My Motivation Archive

Tips for fresh graduates

Sementara nak tunggu nasi masak, aku nak share some tips dari orang tua yang nak kata lama tak lamalah kerja, baru nak dekat 11 tahun. Besar gaps antara zaman aku start kerja dengan zaman generasi Y (Y lah sangat) . Antara perbezaan ketara: 1. Cara apply kerja Zaman aku, format resume yang nak dihantar very

Tips untuk wanita yang ingin berniaga

Semua orang sebenarnya boleh berniaga. Tidak sepatutnya wujud sebarang alasan untuk tidak menceburkan diri dalam bidang bisnes ~ Ann Wan Seng (Penulis Buku Rahsia Bisnes Orang Cina) Disebabkan quote yang kat ataslah aku terus je beli Majalah Anis. So, kat bawah ni adalah key point yang aku ambil dan rasa perlu dalam bisnes, yang ulasan

Self Check tahap financial anda

This is not from me tapi dari pakar internet & milionaires Irfan Khairi. Mari kita check! 1. Kalau korang takder simpanan langsung, or gaji korang hanya cukup untuk sara diri sendiri dan keluarga maknanya financial korang TAK SELAMAT langsung!, bolehlah nak kata kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, banyak orang dalam checklist ni,

Kita dapat apa yang kita niatkan

 Bahawasanya amalan-amalan itu dengan niat. Dan bagi setiap seseorang itu apa yang diniatkan. Maka barangsiapa hijrahnya itu kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya untuk dunia yang hendak diperolehinya ataupun untuk mengahwini seseorang perempuan maka hijrahnya itu kepada apa yang diniatkan Hadis daripada Amirul Mukminin Abu

Penat…

 Kalau pagi- pagi uols rasa macam ni Atau yang ni Lebih teruk macam nih   Tapi jangan sampai anak uols macam nih    Kalau uols ada sipih-sipih macam diatas setiap hari isnin waktu nak pi kerja, haa, petanda tu. Nak tak rasa macam nih Atau macam nih Kalau rasa macam nih Yang ni? Nak tak

Weaahu.. FOC Trip to Guangzhao is NOW OPEN!

Waa,berderet – deret FOC trip kali ini, bertuah sungguh badan join bisnes premium beautiful nih. After FOC trip ke Vietnam, kali ni dihidangkan pulak dengan trip ke Guangzhou China. Pernah gi Guangzhou? Aku tak tau nama tempat-tempat ni semua, tapi kalau nak tau lagi lanjut boleh gi ke blog elly Paling best bila buat bisnes

Kekuatan bisnes terletak dalam kumpulan yang betul

   Yaps! Jatuh bangun bisnes terletak dalam KEKUATAN kumpulan. Bila kita bekerja didalam kumpulan, backup sentiasa ada, pemimpin sentiasa ada untuk bantu, tidak lepas tangan begitu je, dan sebenarnya kumpulan yang berjaya inilah yang patut kita dampingi dan belajar macam mana untuk lebih maju bergerak ke hadapan. Dan aku percaya, kita sendiri pun boleh bezakan

Kita memang gagal kalau…

Pernah alami situasi macam mamat yang diatas?  Benda macam ni bukan happen only in business je tapi actually kalau kita tak buat bisnes pun memang macam nihkan? Pressure dengan dateline, tension dengan boss, so janganlah cakap kat aku kalau buat bisnes nanti tension, kita tak perasan yang hari-hari kalau redah jem tuh pun tension dah,

Salam Maulidur Rasul

 Sempena maulidur rasul ni, aku nak share 7 sunnah Nabi  setiap hari. Share dari facebook Didik Solat. 1. Buat tahajjud, sebab apa? Sebab kemuliaan mukmin terletak pada tahajjudnya. Sikit lagi perkongsian, tahajjud juga boleh memberi kekuatan diri kepada siapa yang mengamalkannya. 2. Baca Al Quran sebelum terbit matahari means waktu subuhla kan. Bagus kalau kita