myRecipes Archive

Resipi Sardin Masak Lemak Kari

Salam uols! Hari ni saya nak share resipi instant waktu tengahari tadi. Mulanya dah nak gerak dah ke opis, ding dong ding dong, tetiba teringat internet opis slow agak cipan jugak. So work from home je la. Lapa tak ingat. Dengan barang mentah belum beli, barang runcit pun halus-halus je tinggal. Ko cuma ada sardin

Simple macaron cabonara?

Salam semua mommies yg hebaK! Hari ni aku share masakan dikala ko tengah lapa giler tapi malas nak keluar rumah dan tekak dah loya makan meggi. 🙂 First, korang kena ada cheese. Ala, cheese biasa yang tepek kat roti tu, bawang putih, cili api and baby macaron. So, method dia mudah sahaja! Rebus baby macaron

Terung goreng cili api

Hari ni jom aku share masak terung goreng. Aku tak minat terung sebenarnya, tapi bila aku try lauk terung ni kat kedai, eh boleh try ni masak kat rumah, kena kat tekak gedik aku ni. So aku tengok ingredients lauk terung dan mula try cuba masak kat romah. Mula-mula goreng ikan bilis sampai rangup, angkat

Resepi untuk orang yang paling malas nak masak

Panjangnya tajuk blog kali ni, hari ni nak share resipi paling simple, senang dan yang paling malas untuk masak. Resipi ni dapat kat adik, sebab sedap, simple dan memang sesuai untuk saya yang simple ni. Ni kita panggil resepi spageti masak duh, hihihi Senang je, rebus spageti sampai lembut, sambil-sambil tunggu tu, boleh kopek 2-3

:: Bendi Masak Sambal

yang ni pun kes nak habeskan bendi yg tinggal skit 1. potong bendi serong2 2. potong bawang besar, hiris kasar-kasar 3. panaskan minyak, letak lebih kurang 2 sudu lebih lada boh 4. bila minyak dah panas, tumis bawang besar then baru masukkan sambal 5. gaul2 then, masukkan bendi 6. letak garam skit je, sebab lada

:: Kacang Panjang Sosej

hahhaha..yang nih masak pasal, kacang panjang tinggal skit, so nak bykkan lauk, bubuh la sosej, trial recipe jugak, kalau jadi, ye jadi, kalau tak, kena kutuk la dengan duan 1. potong kacang panjang, 2. hiris bawang besar, tumbuk bawang putih 3. potong sosej 4. panaskan minyak, goreng  bawang putih, then baru masuk bawang besar 4.

:: Kentang Goreng Telur

ni  trial resipi, masak dengan keadaan tengah dukung amirah, boring betul, seminggu nih makan benda bergoreng je, sebab nak cepat 1. potong kentang kecik2 saiz, senang nak masak, kalau makan kentang tak ckup masak leh kembung perut 2. hiris bawang besar, penyek bawang putih 3. goreng bawang besar sekali dengan bwg putih 4. sebelum tu

:: Masak Telur Kicap cara mudah

1. Goreng telur – dah agak-agak masak angkat, tak angkat pn tak pa (hahahahhaa) 2. Potong bawang besar, bawang putih, bawang kecik—hiris2 3. Panaskan minyak dalam kuali 4. Tumis kayu manis, buah pelaga, cengkih dalam minyak yang panas 5. Campak hirisan bawang tadi dalam kuali (jgn campak kuat sangat, nnt terpecik minYak) 6. Bubuh kicap