Cara Mendidik Anak Mengikut Personaliti

Perkongsian daripada Prof. Dr. Harliza Siraj di Sek. Ren. Al-Amin Cheras Selatan

Alhamdullilah, pagi ni Allah kasi kesempatan untuk aku ke Seminar Parenting anjuran IKRAM. Banyak dah siri yang terlepas sebab clash dengan dunia laghro.. tapi pagi tadi memang rezeki.

Jom kita kongsi apa yang Dr Har suggest.

Ada 3 cara didik anak iaitu based on:

1. Personaliti yang dimiliki

2. Aturan kelahiran Anak

3. Bahasa Cinta (Love Language)

Cara 1: Based on Personaliti

Personaliti boleh dikelaskan ikut 2 kategori :

1. Extrovert

2. Introvert

Diantara 2 kelompok extrovert dan inrovert,  ini boleh dipecahkan lagi mengikut 4 jenis karakter iaitu:

1. “Dove” – Strength : “people-orientated”, setia, ramah, rajin, team player yang hebat tapi susah nak terima perubahan, risk-taker,assertiveness, confrontation, sabar, suka memberi, sangat dipercayai, jujur, easy going, reliable Weakness: Sangat bergantung kepada yang lain, senang diramal, mengikut

2. “Owl” – Strength :logical, otak matematik, perfectionist, lambat buat keputusan, not a risk takers, suka gila dengan details,tenang,sangat berhati-hati, suka berfikir .Weakness: Distrusting, Self-centered, Indecisive

3. “Peacock” – Strength : suka bercakap, suka tarik perhatian dan diberi perhatian, happy, optimistik, passion yang sangat kuat, tak bagus dalam time management dan suka ckp banyak, energetic, selalu ada jawapan, obses dengan penampilan diri, advanterous .Weakness: Emotional, Scattered, Selfish, suka control, suka dominate, gila kuasa, hihih

4. “Eagle” – Strength :dominant, suka dicabar, decisive dan direct, degil, tegas, tak sensitif kepada keperluan orang lain, tak takut, sentiasa bermotivasi, jujur, independent, takes initiatives, sentiasa nak menang,act now think later dan natural achievers. Weakness: Ego, pushy, tak sabar, controversial, blunt

atau ringkas DOPE (was introduced by Richard) Setiap jenis karakter mempunyai ciri- ciri yang tertentu. (Dr Har suggest to take an online personality test at http://www.richardstep.com) .

So, macam mana nak deal dengan anak yang macam- macam personaliti tu?

Untuk “Dove” – Nak approach dove kena relax and calm, banyakkan pujian, ajar supaya berani terima responsibilities and support dia punya decision

Untuk “Peacock”- Ajar dia time scheduling, banyakkan praise kalau dia buat something yang bagus. kena selalu ingatkan dia, elak buatkan kerja untuk dia,

Untuk “Owl”- Selalu kasi banyak love and support, ada masa dia perlu sendiri, biarkan, tenaga dia recharge bila dia bersendiri.

Untuk “Eagle”- Boleh train untuk jadi leader yang bagus, Ajar dia perbezaan antara confident dengan being cute/ cocky

Perkara utama yang aku dapat simpulkan ialah

1. Jangan treat anak semua sama. Anak mempunyai different personalities. Approach juga harus berbeza

2. Hargai perbezaan personaliti dan kepelbagaian antara kita. Kita perlu ajar anak kita bahawa being different is OK

(*Note: yang * tu means aku google di internet sebab tak sempat salin nota, tapi point sama)

Kalau tak jelas ini video nya ye. Enjoys!

-xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge