<div>Tiada Tajuk</div>

 

 

Last update blog bulan 4, bagus- bagus, kasi duit free- free je kat godaddy. Rasa post kali ni, aku nak cerita more on my personal matters.

Tahun ni agak mencabar bagi aku, aku hanya boleh plan, tapi Allah yang tentukan. Dengan lebih 6 bulan payment tak masuk, aku harapkan duit part-time berpremium beautiful dapatlah cover sikit- sikit duit tepi. Nak kata perit, tak jugak sebab banyak lagi yang keadaan orang lain yang lagi teruk dari aku. Just get lucky ada husband yang support inside out. Cumanya bila dah jadi macam ni, of course aku kena cari exit plan cepat-cepat. At this point of time, aku perlukan modal untuk bangkit balik.

First thing first, aku kena tukar mode phd aku jadi part time, save duit yuran dan SV pun alhamdullilah setuju turunkan tanda tangan keramat kat borang aku tu.

Second, update resume Smile. Bersawang resume aku. googled for the latest trend of resume template. wah! memang jauh la aku tertinggal. Berinfografik nampaknya.

Third, tebar resume dalam Jobstreet. Portal yang pertama aku bermula sejak zaman fresh grad. Menemukan aku dengan Antaragrafik Systems, banyak yang aku belajar daripada big boss dan team mates. Memang jasamu dikenang.

Keempat. Tunggu. tapi aku mana boleh tunggu tercongok je macam tu. Berkat network rakan-rakan alhamdulillah ada la sikit job-job programming ni, aku pun sebat je la janji dapat cover monthly commitments. Tahun ni aku tukar sekolah Amir ke Al-Amin sekali dengan Amirah. Bukan tak percaya dengan government school tapi last 2 years Amir agak kebelakang, both solat dan akademik. Yang aku concern solatla, kawan-kawan lagi, so kalau boleh aku nak control environment tu. Husband macam doubt takut monthly fee tu sangkut. Tapi aku dah on button auto-confident yang aku akan dapat job insyallah. Dan akhirnya memang aku dapat job, walaupun per contract basis, bolehlah, lagipun macam best je projek tu kan, lain dari apa yang aku buat sekarang walaupun basenya sama.

Life goes on like that. Amirah dapat masuk kelas tahfiz, Amir pun aku tengok pun macam yang aku harapkan. Solat walaupun kena disuruh tapi so far till now takde pulak leting-leting macam dulu. Kerja aku makin bertambah, sebab kebanyakkan job ada tight schedule. Kata nak cabaran kan, ha hambek. PHD aku setakat ni, hanya papers je aku buat. Yang tak bestnya bila paper dah diaccept, takde pulak bajet, baik tak yah sibuk nak betulkan, hantar jelah  tempat lain. Dahla masa aku sangat- sangat out. Nak tukar format pun makan masa. Huhuhu.

Cumanya pada bulan puasa yang lalu, aku macam terkena karen. Terbenti jap jantung aku bila mak kata ayah kena cancer. HUHUHU. Sad smile . Panik button triggered. Dan setakat post ni di tulis, esok ayah akan buat ujian darah menyeluruh sebelum kimo. Sebab Dr dah kata cancer ayah dah stage 4 dan hati ayah dah bengkak. So sepanjang bulan pose dan raya, tahap stress aku agak tinggi. Aku realized banyak benda aku nak kena buat tuk support mak ayah aku especially financial dan masa. Before this, aku tak kesah nak kerja rencam ke apa ke. But sekarang rasanya macam kena cari proper job dulu. Dan itu adalah kata putus daripada husband aku. Sekarang ni, aku cuma mengharapkan ayah kuat semangat je, sebab sejak ayah tau ayah ada cancer, semangat dia macam hilang terus. Selera makan kurang, tubuh makin susut. Memang cancer ni silence killer sebab ayah memang nampak tak sakit, cuma yang dia ada mengadu yang perut dia kembung masa baring, masa tu lah baru cerita ayah bermula.

 

DSC_0764

Ayah masa aku tengah present paper kat Bintulu Sarawak last year 2015.

DSC_0751

IMG_5147 IMG_5027

Latest gambar ayah this week dengan last 2 week. Nampak kan kesusutannya tu kan?

Lagipun ayah ni kuat dan displin betul pantang. Sebelum ayah opt for kimo, ada Dr pesan to avoid sugar, makanan warna putih e.g roti etc etc. Memang ayah ikut betul. Minum jus durian belanda je rajin.

Haish…

Kerap aku tarik napas panjang- panjang. Last 2 month aku agak cengeng. Asal teringat ayah nangis, hai ntahla. Now sekarang pun air mata aku pun laju pulak keluar. hadoih. Aku tak tau sama ada aku sempat ke tak nak bawak mak ayah aku gi umrah dan kalau boleh dengan gi haji sekali. Huhuhu. Sesiapa yang terbaca post aku ni, aku merayu korang tolong doakan ayah agar Allah berikan kesembuhan padanya. Beri aku sikit masa dan kesempatan untuk buat apa yang aku rancang untuk Ayah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge