How To Achieve Your Goal Easily in 2015

Hi. Kali ni nak share something pasal macam mana nak merealisasikan goal in 2015. Lesson learn daripada tahun lepas yang mana saya asyik duk tulis goal, apa yang nak dicapai but hasilnya hanya 20% sahaja yang meet the target.

1. TULIS impian

Pakar kata nak capai goal ialah dengan TULIS setiap impian yang ingin diCAPAI diatas KERTAS. bukan TEPEK kat kepala. So, aku pun TULIS semua impian aku atas KERTAS.

Okay DONE.

Cara nak tulis impian is based on beberapa kategori. As for me, these are 4 major category.

[Family, PhD, Financial, Spiritual, Personal Development] – Okay DONE

2. Set TARGET date untuk setiap impian.

Okay DONE

3. Tampal KERTAS di tempat yang mudah nampak- untuk kuatkan lagi desire to achieve that.

Okay DONE

4. Take ACTION.

Okay DONE

So, kalau dah take action kenapa masih tak meet target?

HERE is WHAT I’VE DONE IT WRONGLY

1. SET PRIORITY– Saya tak set priority untuk semua impian yang ingin saya capai. Nak set priority macam mana? Senang je, tanya diri sendiri apa impian yang mostly will bring impact to your life.

2. SPECIFY DUE DATE– Saya tak pecahkan setiap impian tadi kepada beberapa bahagian, contohnya, impian yang nak dicapai dalam setahun, 3 bulan, 6 bulan etc. Dan setiap pecahan itu letak due date yang lebih specifik.

3. ACTION PLAN STRATEGY– Saya tidak merancang dengan jelas strategi yang perlu diambil untuk merealisasikan impian itu. So, setiap impian kena ada working plan, and this working plan must be spell out.

4. Take ACTION– Ha, tang yang execute ni saya ada cabaran. Sebabnya all the action, goal, strategy are scattered all over place. Kat Planner/ calendar letak due date, kemudian kat notebook letak strategy. So susah nak control and monitor the progress.

But, Alhamdullilah, this year, saya terjumpa satu planner yang bagi saya sangat sesuai dengan saya, planner tu dia panggil “PassionPlanner”. You all boleh download for FREE and print sendiri. Kat dalam planner ni, semua ada kecuali senarai holiday kat Malaysia (hihihi). 

So kat situ, saya letak semua impian saya, saya letak priority and saya pecahkan impian ikut duration siap dengan target date sekali, so dalam planner ni kalau betul betul ikut, insyallah tercapat impian kita tu sikit demi sikit. Planner tu siap ada motivation quotes untuk kita sentiasa stick pada planning kita. Sebab “Fail to plan is plan to fail”, and the biggest hurdle is bukannya orang lain but diri kita sendiri yang selalu MENIPU diri sendir dengan alasan “ALAH, nanti boleh COVER” .

2015-01-09 12.09.09

 

 

Selamat mencapai azam tahun baru dan semoga SUCCESS!! Doakan saya capai impian saya !.

xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *