Review Spectra M1

IMG_1432 2c95238d-ab7f-4a73-84ed-8d713a212770

Yeay! Alhamdullilah, setakat hari ini, lebih 3 bulan myWafi fully breastfeed. So next, nak target sampai 6 bulan. Gigih aku cari cara untuk banyakkan susu. Membaca la buku pasal penyusuan ibu. Si Azyan ada kasi present buku “Hebatnya Susu Ibu” by Rita Rahayu Omar. Buku yang sangat bagus dan menidakkan segala persepsi aku pasal baby. The first thing in mind, stop saying “Aku takda susu”! or “Baby tak cukup susu”!. Adakalanya baby nangis sebab nak di hug dan maybe rasa tak selesa.

 

Satu lagi buku dari Pn Sue Lunatots, mengenai “21 tips penyusuan bayi”. Ini pun bagus. Salah satu tips nya adalah keep on pumping. Dari sinilah aku rasa aku perlu beli double pump. Sebelum ni aku pakai Medela Freestyle, yang single pump. Best, bunyi perlahan dan tak bulky. Masih elok, cuma mesin dia kena servis dan battery adapter macam kena tukar baru. Medela masa tu aku beli dalam around RM600. Beli masa myAmirah was born. Tapi masa tu, kesedaran full bf masih kurang. Bila myAmirah masuh rumah pengasuh, pakai susu formula, kira campur-campur.

Alhamdullilah, rezeki myWafi, till now masih bf dan boleh simpan stok lagi. So masa pakai Medela, it tooks nearly sejam lebih kalau nak dapat dalam 8oz, penat den nak tunggu. Kalau takda apa-apa nak buat, maybe boleh tunggu. but me jenis yang multitask, rasa macam tak produktip bila pam sebelah.

So, me review medela yang pump-on-the-go tu, comel, tapi costly. around RM1400, paling murah leh dapat around rm1200. Dah rasa nak beli dah sebab dah selesa pakai medela, but aku survey review dulu, sebab nak spent around thousangg tu. After consulting dengan hely, she suggested spectra M1, kemudian aku google up, compare these two brands, and rata-rata lebih prefer spectra M1.

Then I bought my spectra at pilihanibu.com, both owner certified in lactation. So, korang boleh usha web diorang keh.

Guess what? Baru setengah jam guna pump spektra, aku dapat 10oz! dan my breast pun rasa empty as compared ngan medela.

2014-05-15 16.43.33

Cuma, aku agak terkapai jugak nak pasang first-first untuk double pumping, tapi korang jangan risau, kat youtube berlambak cara nak pasang. Salah satunya diprovide ole pumponthego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge