Review: mineral coffee

 

i_love_cofee

For today entry, aku nak review pasal mineral coffee. Apa yang kurang dan apa yang lebih pasal mineral coffee.

Aku suka coffee, memang gila coffee, kalau pergi ke kedai makan, by default aku akan order nescafe. Kebanyakkan member- member kamcing aku pun dah tau nak order air apa if aku lambat sampai Smile

Tak puas dengan nescafe, aku suka untuk explore coffee cafe. Taste setiap flavors yang dia ada. So far kalau nak compare coffee outlet, aku suka san Francisco punya coffee. Kat TM menara ada satu, kalau rasa gian senang je nak lepak situ, tapi bila dah tak engage dengan TM, macam susah je nak gi. Ingatkan hari tu macam nampak san franciso nak bukak kat Mines, tapi macam tak jadi je.

Bila travel luar, aku suka kalau dapat explore cafe diorang instead of shopping.  Vietnam punya kopi best. China kureng sikit. Lepak kat starbuck france, rasa better lagi coffee kat starbuck malaysia. Paling pekat lekat kat tekak ialah turki punya kopi. Insyallah kalau ada rezeki nak ke turki itself.

 

IMG_2666IMG_2812IMG_3098IMG_3316IMG_3542IMG_3927IMG_4017IMG_4090@hotel londonIMG_4637@jakarta@secretrecipemy mineral coffee@hotel bandung@hotel bandungIMG_6685IMG_7908IMG_7919IMG_8228IMG_8249

 

Ops, tersasar pulak. Nak cerita pasal mineral coffee, okay, back to real objective. Sebenarnya minum kopi ada kelebihan dan ada kekurangan. Antara kelebihan minum kopi mengikut kajian dapat mengurangkan risiko kematian akibat kanser hati. Tapi bila dah terlebih minum kopi especially for pregnant moms boleh menyebabkan kelahiran baby pra-matang

so, bila bercakap pasal ‘healthy” coffee, it always have to be mineral coffee. Kenapa? Sebab mineral coffee satu-satunya coffee yang ada garam buluh. Kalau ikutkan kajian, garam buluh ada unsur anti- kanser. anti-inflammatory dan anti-metastatic( elak sel dari merebak, lebih kurang gitu lar).  Antara kandungan mineral coffee macam dalam gambar kat bawah ni.

mineralcoffee_130314

Sepanjang aku pregant, untuk gantikan nescafe or kopi selainnya, aku gantikan dengan mineral coffee. HB aku rendah, so bila aku consume mineral coffee, my HB jadi normal. Ayah member aku jadi pengguna tegar mineral coffee since dia ada darah tinggi and high colestrol, kalau coffee yang lain memang ada cholestrol, tapi minieral coffee memang cholestrol free!. Even yang ada sakit kencing manis pun boleh consume.

Untuk aku punya pengalaman, memang wajib every morning aku minum mineral coffee for energy and as morning booster. My fren consume mineral coffee untuk diet dia, dia kata kenyang, tapi jenis aku memang cepat lapaQ, hihihi.

Side effect? so far bila aku stop minum, takde la pening pala yang teruk macam aku minum nescafe. Aku bila stop minum nescafe, hari tu memang pala aku berat. Tapi lama-lama ok. But if aku stop minum mineral coffee, takda apa-apa pun jadi. Alhamdullilah kan.

If korang berminat nak cuba, boleh g kat http://www.thebellemonzal.com

Sumber rujukan: Xin Zhao, So-Young Kim, and Kun-Young Park. Journal of Medicinal Food. January 2013, 16

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge