Tips nak sambung PHD untuk mereka yang bukan academician

Okay. Banyak yang tanya saya kenapa saya sambung PHD. Jawapan yang spontan ialah saya nak habiskan silibus. Alang- alang dah ada Master, habiskan terus ke PHD. But the main reason is that saya nak challenge diri saya sendiri untuk explore benda yang baru. Trying to push myself on how far I can contribute more. But masa tu if nak pursue PHD kena fikir banyak benda. As for me, saya kena consider masa, tempat dan area of research.

Pertama sekali saya go for UTM, sebab dah selesa dengan sistem and environment. Sebab saya adalah jenis yang kurang alert, saya tak mau bazir masa untuk adapt dengan sistem dan environment baru. Kebetulan saya punya teman yang dah ambil phd, saya minta pendapat mereka. Dan rata-rata mengesyorkan untuk cari penyelia terlebih dahulu baru apply. So, apa kriteria saya waktu nak pick supervisor? Objektif pada masa tu: asal nak dapat phd, nak yang flexible. Which is now..TeeeeTtttttttttt, absolutely WRONG! Sebabnya, niat asal dah melencong, kalau asal nak dapat phd, then pergi je beli phd or go to mana-mana private institution. Why go to public university macam UTM? As for me, sebab UTM have their own standard and masih berkaliber.

Selepas jumpa supervisor, dan kebetulan pulak area research tu something new and very interesting things to explore, my frend suggest me to apply for financial aid. By default, me nak apply myBrain. But i guess i just try my luck. Things go well after that.

BUT..

Soon, i realized that i need a Looooooooottttt of work to do. Disebabkan me langsung takde background dalam area research, memang la kena work very hard. Kalau mereka yang dah biasa buat research masa master, maybe boleh membantu sedikit sebanyak dalam phd, but as for me, i obtained my master by coursework, so sikit sangat experience dalam doing the research. Semester 1, my supervisor asked me to explore the area. Kasi tajuk then explore. I remember his word, “berenang kat laut dulu, before dive”. Naive sungguh, then me pun start on swimming…swimming…swimming….until suddenly started to drowning… Hahahahhahaha..bila dah start tercungap and lost..no where to turn too but to your supervisor first..but then i did not get the answer to my questions..

Thus, based on my experience, siapa-siapa yang nak buat phd, kalau bukan kerana nak kejar KPI or salary increased or nak naik senior lecturer, here is the baseline:

1. Do background research on your supervisor first. Make sure your supervisor tu boleh “guide” you, or at least boleh kasi spesific focus on your research. Bila you kasi paper or proposal, supervisor can give comments based on your contents, write up style etc and not just grammar sahaja.

2. Make your research as your own project. Means, you own the project. You jadi project manager, funder, everything is yours. So, tidaklah you tertunggu-tunggu direction from your supervisor, kalau tajuk research to is coming from your supervisor. Took some time tapi rasanya berbaloi.Sebagai contoh, you nak dapatkan data, but found out source data tu is depends on somebody else, if you mampu then collect data tu yourself. Kena spent duit sikit for expenses, equiptments etc. if you jenis tak berkira, then proceed je. Rezeki Allah yang bagi.

3. Be praktikal. As for me, kalau you buat phd sorang-sorang and tidak memerlukan lab, e.g. you pakai laptop you, you have your own network, then you can work kat mana-mana je yang boleh menjimatkan kos dan tenaga. But dengan syarat, you mesti kejar due date you, you kena list out apa you nak buat within a week. But bear in mind, kita dalam proses learning, membaca dan menilai adalah dua perkara berbeza. Membaca paper pun ada stage dia. Baca sahaja tapi tak faham or baca dan faham. Jangan takut pada hasil yang nak dicapai, yang penting ialah apa usaha yang you dah lakukan.itu yang i dapat masa berada di sem 3. If sem 1 and sem 2, apa yang i buat untuk fulfill request orang lain, main follow je. But then bila dah semester 3, i rasa need to make my own move. Lesser stress. I dah tak bother apa yang orang lain kata. Make Allah as your CEO and you just report to Him. Bila you stuck, always remember, Allah sebaik-baik penolong dan Allahlah pemilik hati-hati. :). Selalu baca “hasbiallah wa niqmal wakil” and “la haulawala quwatabillahi aliyin azim”, rujuk yang versi jawi yer, sebab me fail nak translate jawi ke rumi.

Okay, think thats it for now. Nak go utm sat.

Self reward: nak g italy once dah habis phd. Or maybe sooner?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge