Tips menyediakan bekal anak ke sekolah untuk ibu yang sibuk

My Amir dah masuk 7 tahun this year. Dulu-dulu macam tak percaya je bila dengar my friends bangun 530 pagi untuk prepare breakfast and bekal untuk anak-anak. Masa tu fikir, aiyohhh, mampookah aku, sebab kerja waktu tu tak tentu tidur pukul berapa.

So, masa saya pun dah sampai. Tapi saya memang tak mampu nak bangun hari- hari pukul 530 pagi. Kalau dah tidur pun pukul 1-2 pagi..hihihihi. Then saya google tips-tips yang boleh jimat masa saya dan saya apply. Now dah hampir sebulan amir sekolah. So far, alhamdullilah, belum miss lagi sediakan breakfast and bekal amir ke sekolah. Tapi saya taklah bangun pukul 530 pagi, saya bangun macam biasa pukul 630 pagi. Dan yang penting, saya tak rushing or penat lepas semuanya dah setel.

Every saturday, saya akan ambil masa 1 jam untuk prepare bahan mentah. Saya akan kupas segala mak nenek bawang, especially bawang merah kecik dan bawang putih. Bawang-bawang tu saya buat untuk stok seminggu, separuh saya blender dan separuh saya hiris. Kemudian simpan dalam fridge. Then, plan la dulu nak bawak bekal apa untuk anak esok. By default, saya bawakkan bekal nasi goreng sebab nasi lebih malam semalam memang ngam-ngam sui boleh buat bekal and sarapan. Saya akan letakkan frozen veggie dan sausage kat bahagian atas peti sejuk. Esok paginya, saya tinggal nak keluarkan bawangs, veggies and sausage je. Kemudian masaklah nasi goreng, campur telur, campur kicap, campur sosej, memang senang. Saya cuma ambil masa less than 15 minit untuk prepare.

Every Sunday, saya akan spent dalam 1-2 jam untuk iron baju uniform, my baju and my husband for a week. Bila dah jadi routine macam ni, insyallah daily chores kita akan jadi lagi mudah dan yang penting tak terkocoh kacah yang boleh bawak kepada kecederaan emosi. Hahahahhahaa. Sebab bila buat kerja dalam keadaan tergesa-gesa, tahap sabar pun hilang. Nanti sikit punya pasal cepat je marah. Karang yang kena anak-anak. Kesian derang.

Cuma sekarang tiap-tiap malam saya akan check buku kerja amir dan siapkan buku yang nak kena bawak esoknya. Untuk amirah, memang saya akan standby baju salin dia for seminggu kat atas drawer. So memang taklah nak tercari-cari lagi. Kalau dulu kain bertimbun boleh tahan seminggu, now everytime lepas angkat kain, kena terus lipat. Saya jadikan rutin 2 hari sekali untuk basuh kain. Kalau dulu, bertimbun baru basuh, hihihi. Basuh malam, nanti, esoknya sidai, kalau basuh baju kerja, memang kalau letak softlan, memang senang sikit nak gosok compare tak letak.

Secara basicnya, ini daily routine yang sempoi untuk saya share:

  1. Bangun and solat dulu-10 minutes
  2. Prepare breakfast and bekal-15 minutes
  3. Masa ni daddy take charge kejutkan my amir and amirah untuk mandi.
  4. Prepare susu amirah and amir-5 minutes
  5. Lepas anak-anak mandi, amirah terus grab susu untuk minum. Daddy dengan amir dah siap for breakfast
  6. So by 713am, van dah tin-tin dah. So my Amir dah selamat dah ke sekolah agama.
  7. By 730am, daddy pun dah nak panaskan enjin motor dan siap dah nak hantar amirah ke tadika.
  8. Me hantar beg skolah, kasut and baju sekolah ke rumah transit. Tak jauh pun, selang 2-3 rumah je.
  9. Kedebuk-kedebak area 8am dah setel. So, masa untuk me pulak breakfast and tengok schedule.

Compare kalau tak siapkan stok bahan mentah and gosok baju, memang sangat terasa penatnya.

ps: masaklah guna garam buluh hai-o, sangat sihat, selamat, menyedapkan dan tidak membahayakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge