My way of doing Literature Review

Just nak kongsi cara saya buat literature review. Kebanyakkan cara atau kaedah banyak yang saya dapat masa hadiri workshop literature review yang dibuat oleh Assoc Prof Dr. Mohd Syazwan bin Abdullah dan jugak dari Dr Othman Talib (drotspss.blogspot.com) memang sangat-sangatlah berbaloi untuk saya yang blur langsung pasal nak buat literature review.

All this while, saya beranggapan “alah, literature review je, cari paper, baca dan review”. Owh, No, no, no, no. Silap tu dek non. Dalam phd, bab literature review ni lah bab yang terpenting dan berterusan sampailah habis PHD. Kalau kita tak kuasai teknik yang betul untuk buat LR, memang akan spent banyak masa in which kita tak sedar pun masa tu boleh digunakan untuk aktiviti lain.

Ini cara saya buat LR, terpulang nak follow or tak. So, saya akan plan dulu aktiviti yang saya nak buat pada hari tu.

Hari Pertama, of course saya sebelum saya buat LR, saya kena tau:

  1. Tajuk or area research saya.
  2. Senaraikan keyword. Any keyword yang related dengan research kita.
  3. Open up mendeley.com. Better install mendeley. The best tools nak buat LR.
  4. Kemudian nak cepat, pergi ke advanced tools for searching, taip keyword yang kita senaraikan (tips dari Dr OT).
  5. Saya akan baca abstract paper tu sekali lalu untuk tau relevan ke tak paper tu dengan research saya.
  6. Then, saya akan save paper-paper tu terus dalam dropbox. Saya akan buat folder dalam dropbox ikut subject matter saya. Sebagai contoh, kalau saya nak tau pasal poultry, any paper pasal poultry saya letak terus dalam folder poultry.
  7. Okay, selesai untuk aktiviti hari pertama. Dr shazwan suggest untuk kita cari papers at least 20 papers untuk setiap keyword kita. 🙂

Hari Kedua, masa untuk saya print semua paper-paper yang saya save. Saya jenis suka baca hard copy, rasa tak puas kalau baca dalam soft copy. Kalau ada ipad, boleh install mendeley dalam ipad, then connect ke dropbox kemudian synckan document dan dah boleh baca secara terus. Kat mendeley pun boleh buat annotation etc. Tapi as for me, saya suka conteng atas kertas. Tapi kalau nak buat paper or proposal ke, saya suka refer softcopy.

Lepas print paper tu, Saya ikut kata Dr Shazwan yang suggest kita untuk kategorikan tahap kesukaran paper tu. Depends pada kita nak menilai paper tu. Saya kalau paper tu ada formula ke tebal ke terus letak “D” for difficult. Lepas dah categorizedkan, baru baca paper tu dari “E” for easy to “D”

Hari Ketiga, masa untuk saya baca, review dan buat summarization papers yang saya dah categorizekan semalam. Saya bikin target 5 papers a day. Kalau 20 papers, means sebulan la kan. Itupun depends pada teknik baca kita dan contents paper tu.

Okay. Itu je sharing saya. Sementara tengah tunggu parcel and before nak pergi beratur sekolah anak. Kesian my Amir, hampir setiap kali balik sekolah ada je kesan lebam and bengkak, penangan kawan-kawan duk main-main. Semalam luka kat mata pulak. Huhuhuhuhuhu. Hope my Amir kuat. Haish. Kuat sungguh la hai TV ni. Teringat zaman saya sekolah budak -budak dulu. Memang kuat jugak tengok tv, tapi takdelah sampai pukul betul-betul kan, sebab macam default je tau kartun ke ultraman ke tak wujud kan?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge