Luminez ~ Tentukan jenis kulit anda

Hai readers, nak share pasal kita punya jenis kulit muka. Yang ni, saya try google the internet, and most of the site say the same things on macam mana nak tau jenis kulit muka kita.

So, mostly akan falls into lima kategori kulit muka. Sama ada kulit berminyak, kering, normal, sensitif ataupun kombinasi. Tapi untuk post kali ni, just nak share penjagaan untuk kulit minyak, kering dan kombinasi, sebab kalau yang normal just apply yang sederhana punyer measure je.

Kulit berminyak

Kalau lepas 15-20 minit after cuci muka, kawasan sekitar T-zon tu nampak shining dan lubang pori-pori yang kelihatan agak besar disekitar T-zone, tu maknanya kulit kita jatuh pada jenis berminyak. Kulit yang ada jerawat, blackheads pun boleh falls dalam kategori kulit berminyak. So solution dia, kita kena basuh muka dua kali sekali dengan mild punya cleanser or facial wash. Kala cuci muka tu jangan di scrub. Tangan tu jangan gatal picit jerawat or cungkil blackheads. Then kalau nak cari pencuci muka cari pencuci muka yang ada label non-comedogenic. Pencuci jenis ini tidak akan menutup liang pori-pori. Dari segi pelembap muka pulak, guna yang jenis oil free.

sumber gambar : internet

 

Suggestion: Gunakan Luminez Brightning Mousse Cleanser dalam kuantiti yang banyak pada waktu pagi dan malam. Bila nak apply Luminez brightning toner pulak, guna kuantiti yang sekadarnya sahaja pada waktu pagi dan malam. If nak hasil yang lebih berkesan, apply sedikit Vitalift Serum pada muka, dan elakkan sapuada zon-T. Untuk Luminez brightning cream dan night cream pulak, just guna dalam kuantiti yang sekadarnya pada waktu pagi dan malam.

Kulit Kering

Kalau lepas cuci muka, muka rasa terik dan macam nak ter peel off, itu tanda kulit kita kering. Kulit kering disebabkan oleh kekurangan pelembab semulajadi atau sebum. Punca kulit kering boleh jadi dari cuaca yang panas, sejuk or windy, faktor penuaan atau perubahan hormon, selalu mandi hot water dalam jangka masa yang lama ataupun faktor genetik. Kulit mudah jadi gatal, kemerahan dan kasar. Cara nak atasi kulit kering ialah guna sabun atau pencuci yang jenis lembut. Elak tang jenis deodorant punya sabun, kalau nak mandi hot shower pastikan jangan terlalu lama. Jangan scrub masa mandi. Guna pelembab lepas mandi. Guna yang jenis ointments or cream rather than lotion tapi agak messy sikit la kan. Kalau nak buat aktiviti yang melibatkan pembersihan, better guna glove…

sumber gambar dari internet

 

Suggestion: Gunakan Luminez Brightning Mousse Cleanser dalam kuantiti yang sedikit pada waktu pagi dan malam. Bila nak apply Luminez brightning toner pulak, guna kuantiti yang sekadarnya sahaja pada waktu pagi dan malam. If nak hasil yang lebih berkesan, gunakan lebih Vitalift Serum pada muka. Untuk Luminez brightning cream, guna sekadarnya pada waktu pagi dan night cream pulak, guna dalam kuantiti yang banyak pada waktu malam.

Kulit Kombinasi

Kulit kombinasi jatuh antara yang kering dan berminyak. Ada kawasan muka yang kering dan ada kawasan muka yang lembut. Kebiasaannya, lepas cuci muka, kulit akan kelihatan berkilat kat kawasan t-zone dan akan perasan pori-pori saiz sedang kat kawasan tu.kulit akan berminyak di kawasan hidung, dahu dan dagu kemudian kering kar kawasan pipi. Kalau ada kulit yang macam ni, urut guna sabun yang jenis lembut pada kawasan berminyak dan seterusnya urut ke kawasan seterusnya.

 

sumber gambar dari healthsolutions.com

 

Suggestion: Gunakan Luminez Brightning Mousse Cleanser dalam kuantiti yang banyak pada zon-T dan sedikit pada zon-U pada waktu pagi dan malam. Bila nak apply Luminez brightning toner pulak, guna kuantiti yang sederhana sahaja pada waktu pagi dan malam. If nak hasil yang lebih berkesan, gunakan Vitalift Serum sedikit pada zon-T dan banyak pada zon-U pada muka. Untuk Luminez brightning cream, guna sekadarnya pada waktu pagi dan sedikit pada zon-T dan night cream pulak, guna dalam kuantiti yang banyak pada waktu malam kat area zon -U

 

Selain dari penjagaan kulit dari segi luaran, penting jugak kena jaga kulit dari dalam. So, memang disyorkan untuk consume bb plus collagen yang memang nampak keberkesanannya dalam tempoh kurang dari 2 minggu dan depends pada tahap hormon seseorang tu. Boleh refer kat sini untuk lebih tau fungsi bbplus collagen dan kenapa MESTI ADA bbplus collagen kat rumah 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge