Mungkin ini yang sesuai..

Masa tengah tunggu appointment, saya terjumpa majalah 'Rezeki', salah satu favourite mag saya, tak banyak kedai yang jual, but confirm ada kat kedai buku Popular.

Topik kali ni sangat- sangat interesting. Yang agaknya semua orang cuba melarikan diri dari terlibat. Hihi. Bila sebut or baca about 'MLM', tidak semua berfikiran terbuka untuk menerimanya. Maybe pernah ada very bad experience or ter influence dengan keadaan sekeliling yang skeptikal tentang ni. Cuma maybe ada satu je MLM yang semua orang suka, confirm! Maharaja Lawak Mega! yang cuma dapat ketawa dan hanya mampu 'tumpang' happy dgn kemenangan Jozan. 500k tu, sebijik umah second hand kat BTHO lepas tu and maybe hati kecil kita berkata 'kalaulah aku dapat..'


Entry kali ni more nak share contents yang dikupas oleh 'Rezeki' about MLM. MLM yang ikut syariah is based pada JUAL produk dan bukan taja downline dan untung pun hasil dari penjualan dan bukan dari kutipan yuran keahlian. According to 'Rezeki', memang diakui MLM contribute dalam meningkatkan pendapatan individu dan jugak ekonomi negara sebab nak run business MLM cuma perlu asas yang minimum dan boleh buat secara part time or full time. Ayat ni saya suka, “..perniagaan MLM merupakan peluang untuk menjadi kaya.”

'Rezeki' pun ada mention, banyak company MLM ada kat Malaysia. 2012 je ada 1459 company yang berdaftar, some of them dah kena tarik balik lesen, tamat tempoh dsb. Company Hai-O pun disebut antara nama-nama besar yang berjaya kat Malaysia dan yang paling lama bertahan. 😉

Dulu, orang pertikai hukum MLM, tapi on Februari 2006, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam ke 72 dah putuskan bahawa MLM yg diluluskan oleh kerajaan, ianya harus dan tidak bercanggah dengan konsep perniagaan Islam.

Boleh refer lebih lanjut kat ustaz zaharuddin

'Rezeki' jugak ada kongsi tips kejayaan untuk MLM entrepreneur. Jom tengok:

1. Kena bergaul dengan semua orang.

2. Kerjasama dengan team.

3. Strategi yang praktikal dan boleh jadikan as guidelines pada team.

4. Buat perancangan dan komited.

5. Luang masa untuk fikir idea kreatif.

6. Sentiasa humble.

7. Mesti sedia belajar dan sedia untuk diajar.

8. Sentiasa memotivasikan diri sendiri dan yang lain.

9. Sentiasa cari ilmu baru dalam networking.

 

Dan yang pasti, Hai-o dah berada selama 20 tahun di Malaysia.

Yang bestnya, saham Hai-o adalah termasuk dalam sekuriti patuh syariah dan berada dalam papan bursa utama BSKL. Dah menang pelbagai anugerah termasuk perniagaan beretika, syarikat harapan dan best under a billion award selama 4 tahun berturut-berturut di peringkat Asia Tenggara.

Dan yang paling bertuah, pemenang bagi anugerah CSR, empowerment of women adalah leader pada Orange Mania Group, CDM Juliana Hamzah! Dia memiliki semua ciri-ciri entrepreneur yang hebat, she's humble, ada aura tersendiri, leader yang mempunyai strategi tersendiri dalam melonjakkan nama OMG antara yang teratas. Dengan motto “Every single step you will be guided”. So, adalah amat MUSTAHIL untuk gagal dalam bisnes ni, melainkan disebabkan oleh diri sendiri yang tak mau buat.

Mungkin ini adalah masa yang sesuai untuk mencuba sesuatu yang mampu untuk mengubah lakaran hidup yang akan datang. Dan bila anda dah bersedia, jangan segan untuk call 0192223454 dan saya amat berbesar hati turut sama membantu anda insya allah, pasti boleh dengan OMG!

 

“Ha..apa tunggu lagi? Jom!”

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge