Tips orang yang ada gastrik masa puasa

Hi readers,

Sementara tengah tunggu my installation complete, teringin nak share dengan uols pasal artikel dalam mingguan malaysia(sisipan kesihatan yang bertarikh 22 Julai 2012) yang baru saya selongkar dalam library rumah parents saya pasal gastrik.

Walaupun tinggal hujung-hujung ramadan, tapi takpelah, at least kalau berkesempatan untuk bertemu ramadan akan datang, maybe kita boleh apply.

Dalam artikel tu, Dr Abdul Malik tu kata sakit perut masa puasa bukan disebabkan pasal gastrik tapi pasal tabiat pemakanan masa bukak puasa. That’s why la kita disunatkan buka puasa dengan kurma dulu bukan terus start dengan heavly meal sebab heavy meal ni lah yang boleh menyebabkan perut kita tak boleh menghadam dengan baik. Kurma ni dapat merangsang asid untuk lebih terima makanan sebab dia kaya dengan potasium selain lama membebaskan tenaga. Lebih-lebih lagi bila bukak puasa dengan spicy food, lagi lah, sebab boleh jejaskan ke’smooth’ an sistem pencernaan kita, hihihi,

Dr Malik pun cakap, sahur tu penting, sama dalam saranan Islam pun, memang kita disunatkan bersahur, then dalam sahur digalakkan ambil food macam roti ke, susu, kurma or oat sebab time tu perut tak sedia nak terima makanan. Tu yang Dr kata, gastrik bukan disebabkan tidak mengambil makanan tetapi mengambil makanan yang tidak teratur dan seimbang. Dr suggest siapa yang ada gastrik boleh check darah, pernafasan dan endoskopi(ewah, saya menaip dengan jayanya)

So, tips untuk pen’gastrik’ time puasa, Dr sarankan untuk amalkan kaedah pemakanan yang disarankan agama dan pakar pemakanan such as melambatkan sahur, segerakan berbuka dan makan dengan sederhana bukan makan dengan lah hap nyer.

Simptoms

1. Kesakitan semakin berkurangan atau bertambah bila makan

2. Rasa loya

3. Berat badan turun

4. Terasa pedih, sakit sengal, lapar teruk pada perut antara 1-3 jam lepas makan atau tengah malam

 

Alternatifnya, uols boleh juga dapatkan premium beautiful as pemakaian seharian, sebab memang banyak testimoni kata bila pakai premium beautiful secara konsisten dapat mengurangkan simptom gastrik, antaranya ialah

image

Jangan segan-segan call saya yer, kalau segan, sms je 0192223454!

Nak-nak time nak raya ni, sure makan sikit punya tak hingat, janganler spoil uols punya raya dengan gastrik yer Smile 

hilang gastrik, badan memang dah confirm cantik, Smile

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge