Salam Maulidur Rasul

 Sempena maulidur rasul ni, aku nak share 7 sunnah Nabi  setiap hari. Share dari facebook Didik Solat.

1. Buat tahajjud, sebab apa? Sebab kemuliaan mukmin terletak pada tahajjudnya. Sikit lagi perkongsian, tahajjud juga boleh memberi kekuatan diri kepada siapa yang mengamalkannya.

2. Baca Al Quran sebelum terbit matahari means waktu subuhla kan. Bagus kalau kita dapat memahami tafsirannya sekali. Bagi pengguna ipad boleh download quranexplorer dalam itunes. Siap ada tafsiran, tapi in english.

3. Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

4. Jaga sholat dhuha, karena kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

5. Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

6. Jaga wudhu terus menerus karena Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

7. Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Tuh la kan, nak share nya, bila involve in business, actually kita memenuhi tuntuntan sunah diatas tanpa kita sedari. Memang pada mulanya pengharapan kita lebih kepada duniawi tapi lama-lama bila dah jadi rutin dan jiwa kita lebih mengharap kepada penghidupan lepas mati. Tentang apa yang kita tinggalkan, sumbangan kita pada keluarga kita, bangsa kita, lebih-lebih lagi agama kita. Bukan nak jadi pakar tetapi aku sendiri sedang berusaha kearah itu dan bak kata ustaz nushi, kita semua adalah pendakwah.

Kadang-kadang yang aku perasan dengan bangsa kita satu je. Banyak sangat baca teori tapi kurang dari segi praktikalnya. Share pasal nak jadi muslim hebat berlambak kat facebook tapi tindakan tu takde. Setakat baca, tak buat. Sama-sama kita bersihkan hati kita sempena hari kebesaran rasullulah saw.

 Jom! buat satu langkah kedepan dengan call aku 0192223454, aku tunjuk cara macam mana nak bisnes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge